Beszállítóink

Laposa Birtok


A Laposa Birtok alapvetően tradicionális, helyi szőlőfajtákkal foglalkozik, amelyek a badacsonyi vulkanikus eredetű tanúhegyek legjobb területein teremnek. Egész évben szeretettel várják a látogatókat a legszebb balatoni panorámával rendelkező pincészetüknél.

Kezdetek

Minden 1978-ban kezdődött a Balaton-felvidéken – egészen pontosan egy vonaton, amelyen a szülők találkoztak. Nem sokkal később, még ugyanabban az évben megtörtént a házasságkötés is. Így egyesült hát a budapesti „kádármester” Laposa család és a badacsonyi „szőlőműves” Barabás család. Nászajándék gyanánt egy kis présházat kaptak a Balaton-felvidéken, ahol később rengeteg időt töltöttek.

A család azóta Budapestről Badacsonyba költözött. A szülők, dr. Laposa József és Nóra időközben visszavonultak, a főbb feladatokat pedig a gyerekeik vették át tőlük: Bence irányítja a birtok ügyeit, Zsófi pedig a borokat készíti.

Laposa Birtok

A borászat már a ’90-es évek elejétől bővülni kezdett. dr. Laposa József remek érzékkel választotta ki a legjobb területeket a Badacsonyi borvidéken, így Badacsonyban, a Szent György-hegyen, a Csobáncon, a Köves-hegyen, valamint a kicsit északabbra fekvő Nagy-Somlói borvidéken. A mai napig az akkor vásárolt területek adják a Laposa Birtok gerincét, amely mára 30 hektárosra nőtt.

Pincészetükben alapvetően fehérborokat készítenek. A Badacsonyi borvidékre jellemző, tradicionális, helyi szőlőfajtákkal dolgoznak. Évente összesen kb. 250.000 palack Olaszrizling, Rajnai rizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Furmint és Juhfark készül náluk.

Boraikban – amelyeknek intenzitását és tisztaságát korszerű technológiák alkalmazása adja – igyekeznek megmutatni a bazalthegyek minden szépségét. Alaptételeik gyümölcsösebbek, könnyedebbek, míg komolyabb boraiknál hangsúlyosabban van jelen a termőhelyre jellemző ásványosság, amely minden esetben eleganciával párosul.

A borkészítésnél a könnyedségbe zárt komplexitásra törekednek: a borokban legyen benne minden íz, legyenek jó ivásúak, mutassák meg a termőhely és a fajta jellegzetességeit– vigyáznak azonban arra, hogy ne legyenek hivalkodóak és túlzóak.

< Vissza