Franciaország

Franciaország kétségtelenül a világ legjelentősebb bortermelő országa annak ellenére, hogy Spanyolországban nagyobb területen termelnek szőlőt, Olaszországban pedig több bort állítanak elő. Ennek ellenére nincs még egy olyan ország, amelyet annyi szuperlatívusszal illetnek. “Úgy él, mint a francia király” – és tudjuk, nem véletlen a sok dicséret. Franciaország neve méltán jelent egyet az életművészettel, a „savoir vivre"-vel. Egészen biztos, hogy jelentősen hozzájárult e hírnévhez a sok évszázados hagyományokra visszatekintő francia borkultúra is. A „Grande Nation“ – a „nagy nemzet“ joggal élvezi a világ borpincéjének címét.

A híres Châteaux és a gazdag történelmi hagyományokkal rendelkező bordeaux-i Grand Crus Classés szépen csengő nevei, mint a Mouton-Rothschild vagy a Margaux, mércét állítottak és ezzel megalapozták Franciaország nagy hírű bortermelő tekintélyét. A talaj- és az éghajlati adottságok teszik Franciaországot rendkívül változatos bortermelő országgá.

Az európai bortermelő vidékek északi határvonalához közel, Champagne-ban, igazán hűvös van, ezzel szemben az ország déli része forró, a bordeaux-i borok jelentősen profitálnak az atlanti éghajlatból. A Vogézek lábainál fekvő Elzász jól strukturált fehérborait termő értékes tőkéket megóvják a hegyek a túl sok esőtől. Majdnem minden jelentős szőlőfajta Franciaországból származik, pl. a Cabernet Sauvignon, a Merlot, a Pinot Noir, a Shiraz és a Chardonnay, melyeket sok országba exportáltak és több régiót is hírnévhez és dicsőséghez juttatták. Nem kétséges, hogy ezek a jellegzetes francia szőlőfajták voltak a klasszikus borkultúra követei és mind a mai napig megőrizték ezt a szerepüket.