Spanyolország

A mediterrán nap országa, a spanyol királyság sokkal többet kínál, mint a paella és a sangria. Spanyolország a nagy ellentétek országa: hagyomány és modernitás, tenger és hegyek, lüktető nagyvárosok és magányos hegyi falvak – ez az ország mindenk ízlés számára kínál valamit.

Az éghajlatra óriási ellentétek jellemzők: hűvös a hegyvidék, száraz a síkság és forró a tengerpart. Éppilyen különbözőek az emberek is - szokásaikkal, életükkel, gasztronómiájukkal és természetesen boraikkal együtt. Spanyolországban található a világ legnagyobb szőlőtermő területe, azonban bortermelését illetően csak a harmadik helyet foglalja el Franciaország és Olaszország mögött. Sok régióban a szárazság akadályozza az intenzív termelést, a magasan fekvő helyeken pedig, mint például Spanyolország középső részén, a fagy teszi tönkre tavasszal a szőlővesszőt. Természetes termelési körülmények között ezért meglehetősen alacsony a szőlő terméshozama.

De éppen ezen nehéz feltételek ösztönözték az elmúlt években a borászokat kiváló minőségű borok termelésére. Jól ismertek a testes Gran Reservas-ok, a könnyű rosé borok, a frissen pezsgő katalán finomságok és a frissítő fehérborok.