Újvilág

Az Óvilág Európát jelenti. Ennek megfelelően az Újvilág bortermelő országaihoz sorolunk minden napsütötte termesztő területet, amely nem az európai bortermelő övezet területén fekszik, pl. Ausztrália, Chile, Dél-Afrika és Kalifornia. Az Óvilághoz képest a jelentős különbséget – természetesen – az éghajlat teszi. Az optimálisan egyenletes időjárási feltételek majdnem mindig jó és biztos termést garantálnak. A mi szélességi körünkön Európára jellemző szélsőséges időjárási ingadozások ezekben az országokban ismeretlenek.

A borászoknak inkább a szőlőszemek túlérése ellen kell harcolniuk – az európai viszonyokhoz képest paradicsomi állapotok! Miközben Európában regionális szőlőfajták ezreit művelik, az Újvilágba áttelepülők csak legjobb fajtákat vitték magukkal Európából. A klasszikus francia szőlőfajták klónjai, mint a Cabernet Sauvignon, a Shiraz vagy a Chardonnay, ezeken a területeken adottságaik legjavát bontakoztatják ki. Ausztráliában mindenekelőtt a német telepesek – orvosok, mezőgazdák és sörfőzők is – azok, akiknek különlegesen érzékük volt ehhez és ők rakták le a sikeres borászat alapjait – megküzdve a hőséggel is. Világszerte nagyra becsülik a ausztrál Shirazt: jellegzetes, mély, sötétvörös szín, a cseresznye, a sötét bogyósgyümölcsök íze és az eukaliptusz fűszeres illata jellemzi.

Kalifornia az USA legdélebbi állama, az amerikai álom megtestesülése. Neve egyet jelent a csodálatos, mesebeli „tányérmosóból milliomos” történekekkel. Kalifornia a maga 400 ezer négyzetkilométer nagyságú területével akkora, mint Németország és a Benelux államok együttvéve. Az egykori aranyásók állama mind a mai napig a modern életstílus és a tiszta életöröm szinonimája. Ennek része a jó pohár bor is. Kalifornia napjainkban 20 millió hektoliter éves bortermelésével a világ egyik legnagyobb bortermelője. Az itteni napsugár elkényezteti a szőlőt. A Cabernet Sauvignon fontos szerepet játszik. Jelentős mennyiségben termelnek lágy, savas, fűszeres ízű, gyümölcsös borokat.

Dél-Afrika, a Jóreménység fokának országa. Növényzetét és karakterét tekintve inkább Európára, mint Afrikára emlékeztet. A hosszú, többnyire napos nyári időszak, és az enyhe, csapadékos tél májustól szeptemberig kedvező feltételeket biztosít a szőlőtermesztés számára. Legendás az úgynevezett „Jóreménység foki doktor”, az időnként délkeletről érkező vihar, amely a hőmérsékletet kissé enyhíti, azonban hevességénél fogva nagy károkat is képes okozni a szőlőhegyeken.

A dél-afrikai borok a szeder és a szilva ízes gyümölcsaromájával tűnnek ki, amelyet jellegzetes fűszeres jegyek és kellemes ásványi komponensek egészítenek ki. A fehérborok kiegyensúlyozott édes-savas játéka egyszerűen kedvet ébreszt arra, hogy kérjünk még belőle! Kóstolja meg borainkat az Újvilágból!